Cum măsori corect tensiunea arterială?

17 mai, 2021

Ce prezintă hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă o afecțiune cardiovasculară foarte frecventă, fiind definită drept o creștere a valorilor tensiunii arteriale (TA) peste limita normală. O tensiune arterială peste limitele maxime este periculoasă pentru că afectează structura și proprietățile vaselor sanguine din întregul organism, având consecințe semnificative, uneori vitale.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?

Cum te pregătești pentru a măsura tensiunea?

1. Faceți măsurarea la 1-2 ore după ce ați mâncat.

2. Pentru rezultate mai precise, abțineți-vă de la cafea și ceaiuri tari timp de o oră înainte de măsurare. Nu fumați timp de 30 de minute.

3. Imediat înainte de a măsura tensiunea, faceți o pauză de cinci minute.

Reguli pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale

  • În timpul măsurării, nu se poate vorbi, mișca sau face mișcări bruște.
  • Luați o poziție confortabilă - așezat sau culcat. Mâna la care veți măsura tensiunea ar trebui să fie fixată la nivelul inimii și să fie relaxată.
  • Asigurați-vă că mâna nu este strânsă de îmbrăcăminte.
  • Așezați manșeta tonometrului pe umăr la nivelul inimii - marginea inferioară este la 2 cm deasupra cotului.
  • Nu vorbiți în timpul măsurătorii și nu mișcați brațul.
  • Evitați senzațiile dureroase: dacă în timpul umplerii cu aer, manșeta strânge prea mult brațul, dureros, este mai bine să o slăbiți ușor și să repetați măsurarea.
  • Re-măsurarea tensiunii poate fi efectuată la numai 2-3 minute după măsurarea inițială.

Când este mai bine să măsori tensiunea arterială?

Dacă medicul a prescris măsurători regulate, faceți notițe într-un caiet. Este bine să măsurați tensiunea la aceeași oră și cel puțin de două ori pe zi(de exemplu, dimineața și seara).

Cum se alege tonometrul?

Mecanică sau automată? Ambele tipuri de tonometre sunt destul de exacte, cu toate acestea, utilizarea unui tonometru mecanic necesită o anumită experiență, iar cu un tonometru electronic, puteți obține rapid un rezultat fără asistență.

Ce ar trebui să fac dacă valoarea tensiunii arteriale este mare?

Dacă sunteți îngrijorat de valoarea tensiunii arteriale, discutați cu medicul cardiolog care vă poate ajuta să faceți un plan corect de gestionare a tensiunii arteriale crescute.