Măsuri de prevenire a hipertensiunii arteriale

05 mai, 2020

Hipertensiunea arterială este o boală cronică care se caracterizează printr-o creștere persistentă a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg. În timp, poate duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare cum ar fi: infarctul miocardic, angina pectoral, accidentul vascular cerebral, insuficiența cardiacă.

Hipertensiunea arterială, ca orice boală cronică progresivă, este mai ușor de prevenit decât de tratat. Prin urmare, prevenirea hipertensiunii arteriale, în special pentru persoanele cu predispoziţie ereditară, este o necesitate primară.

Care este valoarea normală de TA?

<140/90 mmHg;

<130/80 mmHg la persoanele cu risc cardiovascular crescut și diabet;  

Valoarea  optimală este de 120/80 mmHg.

Cine intră în categoria de risc?

  • Bărbați cu vârsta 35-50 de ani;
  • Femeile după menopauză;
  • Femei care consumă medicamente cu conținut de estrogen;
  • Persoanele care se confruntă cu situații stresante constante;
  • Pacienți cu arterioscleroză cerebrală, boli cardiovasculare, patologii renale și diabet zaharat;
  • Pacienți cu colesterol ridicat în sânge;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Fumatorii.

Prevenirea hipertensiunii arteriale poate fi divizată în prevenire primară și secundară.

Prin primară se înțelege prevenirea apariției bolii. Aceste metode de prevenire ar trebui urmate de oameni sănătoși care prezintă un risc ridicat de a dezvolta hipertensiune arterială (ereditate, muncă). Dar nu numai ei, toată lumea ar trebui să țină cont de principiile prevenției primare a hipertensiunii arteriale.

Prevenția primară a hipertensiunii arteriale include:

Urmați dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) - o abordare dietetică pentru oprirea hipertensiunii. Această dietă este bogată în fructe, legume și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Este săracă în grăsimi, carne roșie, dulciuri și băuturi zaharoase. Respectând o astfel de dietă, puteți scădea cu până la 8-14 mmHg chiar din primele săptămâni.

Un alt aspect important al prevenirii hipertensiunii arteriale este practicarea unui stil de viață activ. Exercițiile fizice reduc riscul cardiovascular și îmbunătăţesc valorile tensiunii arteriale (poate reduce tensiunea arteriale cu 4-5 mmHg – la normotensivi şi cu 10 mmHg – la hipertensivi).

Se recomandă efectuarea de exerciții fizice timp de min 30 de minute pe zi, crescând treptat efortul (de la 3-5 ori pe săptămână).

Atenție! Înainte de antrenament, pacientul este obligat să-și măsoare tensiunea arterial, doar în cazul când tensiunea este mai joasă de 140 / 90mmHg el poate practica.

Stresul este una dintre principalele cauze ale creșterii tensiunii arteriale. Prin urmare, este foarte important să stăpânești metodele de descărcare psihologică, auto-instruire, auto-sugestie, meditație.

Câteva recomandări pentru a scăpa de stres și a atinge echilibru:

  • Faceți plimbări la aer curat;
  • Consumați ceai calmant din plante;
  • Atrageți atenție la respirație, faceți câteva respirații lente și profunde;
  • Acordați o oră pentru hobby-ul care vă aduce plăcere;
  • Meditația este o abilitate importantă care vă permite să „opriți gândurile” și să vă relaxați;
  • Dormiți suficiente ore ca să vă simțiți odihnit.

Profilaxia secundară a hipertensiunii arteriale

Profilaxia secundară se realizează la pacienții la care hipertensiunea arterială este stabilită ca diagnostic. Scopul său este prevenirea complicațiilor. Mai mult, acest tip de prevenție include două componente: tratamentul non-medicamentos al hipertensiunii arteriale și terapia antihipertensivă (medicamentoasă). Tratamentul fără medicamente, în principiu, corespunde prevenției primare, doar cu cerințe mai stricte.

Terapia medicamentoasă - medicamente prescrise de un medic care acționează în mod intenționat la un nivel ridicat de presiune, reducând-o. Pacienții cu hipertensiune arterială trebuie să respecte cu strictețe recomandările medicului și să ia medicamentele conform prescripțiilor, prevenind astfel riscul de complicații.