Repararea valvei mitrale - metodă alternativă a intervenției de înlocuire a valvei

27 ianuarie, 2021
Сe sunt bolile de valvă mitrală?

Valvulopatia mitrală reprezintă o afecțiune organică sau funcțională legată de întreruperea procesului de închidere sau deschidere a valvelor, cu blocarea mișcării sângelui. Afectarea aparatului valvular se caracterizează prin alterarea funcției de supapă a uneia sau mai multor valve, ca urmare a unor leziuni anatomice (valvulopatii organice) sau perturbări funcționale (valvulopatii funcționale) tipul de defect fiind stenoza sau insuficiența.

Care sunt simptomele bolilor valvelor cardiace?

Simptomele afecțiunilor sunt deseori asociate cu cele ale insuficienței cardiace și se manifestă cel mai des prin:

  • Dificultăți de respirație – respirație dificilă, scurtă în timpul activității fizice;
  • Durere toracică;
  • Dureri de cap;
  • Oboseală;
  • Leșin, amețeală;
  • Creștere în greutate;
  • Ritm cardiac neregulat;
  • Umflarea picioarelor sau abdomenului;
  • Murmur cardiac (suflu sistolic) – sunet perceput cu ajutorul stetoscopului.

Complicațiile bolilor valvelor cardiace pot fi: insuficiența cardiacă, aritmiile, formarea cheagurilor de sânge, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard.

Cum sunt diagnosticate bolile valvelor?

Pe lângă testele preliminare – analizele sanguine și electrocardiografia, se va efectua și testul de efort (cunoscut și ca ECG de efort), pentru a se vedea dacă apar simptomele în timpul efortului fizic.
După aceste investigații, se recurge la ecocardiografie transtoracică pentru determinarea fracției de ejecție (astfel se apreciază funcția de contracție a cordului) care este o măsură a umplerii și golirii ventriculare.

Care sunt metodele de tratament chirurgical?

Plastia valvulară mitrală este efectuată pentru insuficiența și/sau stenoza mitrală, la pacienții cu anatomie valvulară favorabilă. Teoretic plastia (repararea) de valvă mitrală poate fi executată în toate cazurile de insuficienţă mitrală. În experienţa echipei noastre chirurgicale, rata de succes a plastiei de valvă mitrală a fost de peste 96%.

În timp ce tehnica tradițională prevede înlocuirea valvei bolnave a inimii cu una artificială, chirurgii noștri realizează, ori de câte ori este posibil, operația de reparare a valvei (ce prezervează valva nativă a pacientului), cu multiple avantaje pentru pacient. Dintre acestea cel mai important este posibilitatea recâștigării unui status cardiac normal și implicit a unei vieți normale, fără administrarea de medicamente anti-coagulante, tratament pe care pacientul operat trebuie sa îl urmeze în cazul implantului unei proteze valvulare mecanice. Plastia de valvă mitrală este o operaţie reproductibilă, care se poate practica în aproape toate cazurile de insuficienţă mitrală degenerativă, cu rezultate foarte bune imediat și la distanţă.

Plastia valvulară mitrală minim invazivă

Plastia valvulară mitrală poate fi efectuată atât prin metoda clasică, cât și prin metoda minim invazivă. Opțiunea minim invazivă în abordarea chirurgicală a plastiei mitrale are un șir de avantaje:

  • traumatism și cicatrici reduse;
  • risc minim de dezvoltare a infecției;
  • dureri postoperatorii mult mai mici;
  • externarea și recuperarea rapidă a pacientului;
  • reluarea rapidă a vieții sociale, profesionale și familiale.

Chirurgia minim invazivă presupune incizii mici, prin care chirurgul intervine “microscopic”. În cazul chirurgiei valvelor mitrale, se face o incizie mică, de 5-6 cm, fără a tăia sternul. Sigur că procedurile de chirurgie minim invazivă necesită dotări speciale, instrumentar specific și o echipă multidisciplinară bine pregătită.

Intervenţiile chirurgicale cardiovasculare se realizează prin procedee tot mai moderne, care reduc considerabil trauma, durerea postoperatorie și riscul de infecţii. Timpul în cazul intervenţiilor de chirurgie cardiovasculară joacă un rol extrem de important. Cu cât perioada de intervenţie este mai scurtă, cu atât șansele de recuperare ale pacientului sunt mai ridicate. În cazul plastiei valvulare minim invazive, perioada de spitalizare este mai scurtă și recuperarea mult mai rapidă.

De ce să alegi Centrul Cardiovascular Medpark:

  • Centrul Cardiovascular Medpark este singurul din Moldova care posedă toate etapele de diagnostic și tratament în afecțiunile inimii.
  • Reunim o echipă multidisciplinară de specialiști, cu experiență internațională.
  • Dispunem de cele mai performante echipamente medicale, care permit un diagnostic sigur și un tratament eficient.
  • Spitalul Internațional Medpark este acreditat de către Joint Comission International – cea mai înaltă apreciere în domeniul medical, care garantează calitatea serviciilor și siguranța pacientului.
  • Suntem la dispoziția ta 24/24 ore, 7/7 zile și putem interveni pentru orice complicație a bolilor cardiace.