Fibrilația atrială

20 mai, 2020

Ce este fibrilația atrială?

Fibrilația atrială este o tulburare a ritmului inimii (aritmie) caracterizată prin contracții neregulate și, de obicei mai rapide. Este o aritmie întâlnită frecvent – la aproximativ 0,4-1% din populația generală și crește în raport cu vârsta, afectând până la 10% din persoanele după 80 de ani.

În timpul fibrilației atriale camerele superioare ale inimii, numite atrii, se contractă haotic, ineficient (tremur sau fibrilare), iar cele inferioare, numite ventricule, se contractă neregulat.

De ce ne îngrijorează fibrilația atrială?

Cea mai mare îngrijorare în cazul fibrilației atriale este posibilitatea formării de cheaguri de sânge la nivelul atriilor. Aceste cheaguri de sânge se pot desprinde migrând în diferite regiuni ale corpului, de exemplu în creier, provocând accidentul cerebral vascular (AVC).

Cum poate decurge fibrilația atrială?

Fibrilația atrială poate fi:

Paroxistică. În acest caz accesele de fibrilație atrială (paroxismele) apar și dispar. Durata paroxismelor poate fi de la secunde sau minute până la zile. Uneori pot dura pâna la 1 săptămână.

Persistentă. Acest tip de fibrilație atrială nu trece de la sine. În acest caz, pentru a restabili ritmul sinusal (ritmul normal al inimii) este nevoie de administrarea de medicamente (cardioversie medicamentoasă) sau aplicarea de șoc electric (cardioversie electrică).

Persistentă îndelungată. Fibrilație atrială continuă ce durează mai mult de 12 luni.

Permanentă. În acest caz ritmul normal al inimii nu este restabilit.

De ce apare fibrilația atrială?

Iată care sunt unii factorii de risc care duc la fibrilație atrială:

 1. Obezitatea
 2. Diabetul zaharat
 3. Hipertensiunea arterială
 4. Cardiopatia ischemică
 5. Patologia plămânilor
 6. Intervenții cardiace
 7. Patologia glandei tiroide
 8. Apneea în somn
 9. Vârsta
 10. Consumul excesiv de alcool

Totuși uneori, fibrilația atrială poate apărea în lipsa cauzelor evidente. În acest caz vorbim de fibrilație atrială idiopatică (lone).

În cazul fibrilației atriale, în venele pulmonare sau alte regiuni, apar impulsuri electrice neregulate care „bombardează” atriile până în momentul declanșării activității absolut haotice a atriilor.

Cum tratăm fibrilația atrială?

Există mai multe metode de tratament ale fibrilației atriale.

 • Administrarea medicamentelor pentru menținerea pulsului normal și pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge;
 • Izolarea venelor pulmonare, care poate fi efectuată prin ablație cu cateter de radiofrecvență și ablație cu criobalon;
 • Implantarea stimulatorului cardiac (pacemaker);
 • Ablația cu radiofrecvență în timpul operațiilor pe cord deschis concomitent cu tratamentul altor afecțiuni ale inimii.

Ce este izolarea venelor pulmonare?

Izolarea venelor pulmonare reprezintă o metodă inovativă de tratament a fibrilației atriale, care utilizează crioablația (înghețarea) sau ablația prin radiofrecvență, bazată pe „ardere”.

Rata de succes a izolării venelor pulmonare depinde de mai mulți factori, precum: dimensiunile atriilor, tipul fibrilației atriale și istoricul patologiei.

Studiile clinice au demonstrat că rata de succes a ablației în cazul fibrilației atriale paroxistice este de 60-80%.