Întreabă medicul cardiolog

Întreabă medicul cardiolog

Buna ziua, in urma cu 2 ani am fost diagnosticata cu sindromul WPW, iau 1/4 de pastila Nebilet, vreau sa știu dacă sunt careva reacții adverse dacă iau pe termen lung Nebilet. Dacă am dureri de cap poate sa aibă legatură cu aceasta? Multumesc.

Bună ziua. Tratamentul de lungă durata cu nebivolol nu prezintă riscuri și de obicei nu provoacă dureri de cap. Tașnic Mihai, medic cardiolog-intervenționist

Buna ziua. Am făcut ecocardiografia, în concluzie scrie extrasistolie, indurația neisemnată a cupelor VM, prolaps al VMA gr.I -4mm, cordaje false transversale în cavit. VS și insuficiența la VMgr.I, VTgr I, VPgr I. E necesar de urmat tratament? Vă mulțumesc.

Datele ecografiei nu prezintă careva patologie. Prolapsul e varianta a normei care necesită monitorizare o data la 5 ani sau în funcție de apariția și progresia senzației de lipsă de aer la efort. Cu privire la extrasistolie -trebuie să faceți o electrocardiogramă ca să ne orientăm dacă ele necesita tratament sau nu. Tașnic Mihai, medic cardiolog-intervenționist

Buna ziua, am colesterolul 6.95,este un nivel periculos? Ce medicamente trebuie să urmez?

Buna ziua! Este o valoare mărita semnificativ, este nevoie sa evaluați toată lipidograma: LDL, HDL, trigliceride, ulterior să vă prezentați la consultatie pentru a aprecia ce factori de risc și patologii aveți. Valorile lipidogramei și factorii de risc sunt determinați cu privire la tactica de conduita. În cazul in care apar întrebări vă rog să reveniți. Tașnic Mihai, medic cardiolog-intervenționist

Ce pot face dacă tensiunea arterială e foarte mică?

De regulă persoanele cu tensiunea arterială mică sunt cu așa tensiune de mulți ani. Mulți oameni se adaptează cu așa tensiune, mai beau ceva tonizant - cafea, ceai tare. Ar fi bine să dați o analiză generală de sânge, să vedem hemoglobina, să vă hidratați în jur de 2-litri de apă în zi dacă nu aveți patiologie a inimii. La general, nu există medicament care să fie administrat pentru tensiunea mică la persoane la care așa lucrează organismul. Recomand pacienților mei sport cardio, bazin - pentru a mai toniza corpul. Tașnic Mihai, medic cardiolog-intervenționist

Am avut probleme cu tensiunea arterială, am fost consultat de un cardiolog și mi sa prescris să adminisrez pastile Triplixam 5gr/1,25gr/5 gr. și Vinebral. În urma acestor medicamente tensiunea arterială sa normalizat. Acuma de vre-o doua săptămâine din nou tensiunea sa ridicat și este de 160/100. Preparatul Triplixam 5gr/1,25gr/5 gr. de o bună perioadă nu poate fi găsit în farmacii. Câteodată mai iau și Captopril de 50 gr. dar nu are nici un efect. Poate puteți să-mi prescrieți alte preparate ca să pot normaliza tensiunea arterială. Multumesc anticipat.

Preparatul triplexam constă din 3 preparate antihipertensive: amlodipina, indapamid, perindopril. Ați putea incerca combinația Noliprel 5/1.25mg - 1tab dimineața + Amlodipina 5mg 1/2 tab dimineața, dacă tensiunea va fi în normă, adică mai mică de 140 cea sistolica atunci rămâneti pe dozele respective, în cazul în care va fi mai mare de 140 mmHg atunci amlodipina  -1tab dimineața. În cazul în care tensiunea va fi mai mică de 110 mmHg atunci anulați amlodipina.

Măsurați tensiunea de 2 ori /zi, dimineața și seara. Preparatele vor avea nevoie de cel puțin câteva săptămâni să înceapă să lucreze în plina forță, important este să nu întrerupeți tratamentul.

În cazul in care apar întrebări vă rog să reveniți. Tașnic Mihai, medic cardiolog-intervenționist

Spuneți vă rog din ce cauză apare tahicardia și ce trebuie de făcut? Din cauza pneumotorexului pe dreapta poate sa fie taxicardia? Mulțumesc

Tahicardia poate fie un răspuns la alta patologie precum infecție/ febră/ insuficiență de oxigen, posibil din cauza pneumotoraxului/ patologie a glandei tiroide etc.Totodată tahicardia poate fi și o aritmie care necesită tratament. 

În primul rind trebuie sĂ faceti un ECG, puteți să-l trimiteți pe email ca să ne orientăm ce fel de tahicardie aveți și dacă necesită ea tratament sau cauza care a provocat-o.

Cu respect, Tașnic Mihai, medic cardiolog-intervenționist

Eu am dureri în piept care se accentuează la mers, ce trebuie să fac ca să înțeleg de ce ele apar?

În primul rând, durerile în piept ce se accentuează la efort fizic pot fi clasificate drept dureri tipice de inimă. Aceste dureri apar din cauza astupării treptate a arterelor inimii ce se poate solda cu infarctul miocardi și/sau decesul pacientului. Este necesar de efectuat ECO cordului și testul de efort în paralel cu consultația medicului cardiolog. În caz de necesitate ve-ți fi îndreptați la coronarografie.

Cu respect, Tașnic Mihai, medic cardiolog-intervenționist

Primesc tratament pentru colesterol mărit, iar medicul de familie a spus să-l opresc căci valoarea acestuia este deja foarte mică, cum să procedez?

Tratamentul colesterolului mărit este continuu și nu poate fi întrerupt decât dacă acest tratament vă daunează. Beneficiile tratamentului colesterolului mărit sunt enorme, prin reducerea mortalității și sansei de a dezvolta infarct miocardic sau ictus cerebral. Nu există concept de colesterol prea mic, cu cât mai mic este cu atât e mai bine. Vă propunem să vă adresați pentru consultația medicului specialist în lipidologie, pentru a găsi răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

Cu respect, Tașnic Mihai, medic cardiolog-intervenționist

Eu primesc Warfarina 3 mg seara în fiecare zi din cauza fibrilației atriale. Cât de des trebuie să controlez protrombina?

Verificarea periodică a indicelui protrombinic și INR (engl. International Normalized Ratio - raport internațional normalizat) se face pentru evaluarea eficacității tratamentului cu anticoagulante orale din grupul Anti Vitamina K (warfarina, acenocumarol).
La inițierea tratamentului și în cazul schimbării dozei, verificarea indicelui protrombinic și INR se face la fiecare 5-7 zile. Când doza de warfarina (sau alt anticoagulant oral din grupul antivitamine K) a fost deja aleasă, verificarea indicelui protrombinic și INR poate fi făcută 1 data în lună.

Am episoade de bătăi foarte rapide. Am fost la cardiolog și am purtat Holter timp de 1 zi și mi s-a depistat tahicardie supraventriculară. Cardiologul a spus că trebuie să urmez tratament cu metoprolol, iar dacă episoadele de bătai devin mai frecvente trebuie să fie facut studiul electrofiziologic. Cum e corect de a proceda?

Tahicardiile supraventriculare pot fi tratate atât medicamentos cât și intervențional prin intermediul ablației cu radiofrecvență. În dependență de frecvență și simptomatologia paroxismelor de tahicardie supraventriculară poate fi aleasă una din cele doua metode. Totuși, se preferă efectuarea studiului electrofiziologic pentru stabilirea tipului de tahicardie supraventriculară și soluțonarea definitivă a problemei prin efectuarea ablației cu radiofrecvență.

Cu respect, Darciuc Radu, medic cardiolog 

Am fost operata la inimă și mi s-a pus o valvă cardiacă artificială. Primesc cu regularitate verospiron 25mg dimineata; warfarina 3mg - o zi 1 tab, o zi - 1tab și jumătate; bisoprolol 2,5mg. Săptămâna viitoare sunt planificată la stomatolog pentru extracția unui dinte. Stomatologul a zis să mă adresez la cardiolog și să mă consult cum să procedez cu warfarina.

În dependență de tipul procedurii stomatologice tratamentul cu anticoagulante orale (warfarina în acest caz) poate fi continuat sau suspendat.
În cazul extracției dentare, ghidurile recomandă să fie verificat INR (engl. International Normalized Ratio - raport internațional normalizat), iar dacă INR < 3,5 extracția poate fi efectuată fără ajustarea tratamentului anticoagulant. Daca INR > 3,5 pacientul este direcționat pentru corijarea tratamentului anticoagulant și extracția amânată.

Cu respect, Darciuc Radu, medic cardiolog